У цій статті хочемо звернути вашу увагу на основні моменти, які пов’язані з розглядом адміністративних матеріалів по протоколу поліції за ст. 130 КУПАП — керування транспортним засобам особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Варто зазначити, що протокол про адміністративне правопорушення за статтею 130 КУпАП складає уповноважена на це посадова особа органів Національної поліції. Після складання протоколу він передається інспектором до відділу адміністративної практики Управління патрульної поліції (далі — Управління). Управління на підставі складеного протоколу і доказів вчинення правопорушення формує адміністративні матеріали. Адміністративні матеріали Управління відправляє до суду за місцем проживання правопорушника.

Отримавши адміністративні матеріали суд їх реєструє і передає судді. Суддя отримавши матеріали зобовʼязаний надати їх оцінку на відповідність законодавству та приймає рішення про прийняття адміністративних матеріалів до розгляду. Якщо матеріали містять в собі помилки суддя повертає їх до Управління на доопрацювання. Як правило, суд призначає справу до розгялду і невідкладно повідомляє про це водія. Повідомлення або повістка про розгляд справи судом може відправлятися, як в паперовій формі так, і в електронній. Суд може також за клопотанням водія повідомляти про судові слухання смс-повідомленням або направити повістку на електронну адресу.

Важливо розуміти, що у разі ігнорування судових засідань суд розгляне справу за наявними матеріалами без участі водія. В такому разі існує велика верогідність того, що суд прийме всі докази поліції до уваги і визнає водія винним у скоєному правопорушенні. Після судового розгляду справи суд виносе постанову. У постанові суд приймає рішення про притягнення водія до відповідальності, застосовує штраф та позбавляє водія права керування машиною на рік або закриває справу. Слід зауважити, що при закритті справи судом штраф не застосовується, а вилучене посвідчення водія повертається водію.

Тобто саме суд вирішує, чи буде водій притягнутий до адміністративної відповідальності за 130 КУПАП, чи ні. При цьому після винесення судом постанови про накладення адміністративного стягнення, ця постанова суду може бути оскаржена в апеляційному суді. Апеляційна скарга може бути подана в строк 10 днів. Варто зауважити, що за допомогою адвоката по 130, пропущений строк на апеляційне оскарження постанови суду можливо поновити.

Крім того, потрібно розуміти, що водій має право на захист в суді, і може залучати адвоката у справу по 130. В такому разі адвокат по 130 може переконати суд, що в діях водія відсутній склад правопорушення, а існуючі докази у справі не доводять винуватість водія по складеному поліцейським протоколу. Якщо після розгляду справи суд встановить, що в діях водія відсутній склад правопорушення справа буде закрита.

Що робить адвокат по 130 КУПАП, якщо водій його залучає у справу в якості захисника?

  • Ознайомлюється з матеріалами справи в суді. Отримує всі докази по справі та витребовує відеозаписи з бодікамер поліцейських.
  • Досліджує докази по справі та надає оцінку діям поліції при складанні протоколу.
  • Досліджує відеодокази при проведенні освідування для встановлення стану спʼяніння.
  • Досліджує медичні висновки у разі проходження водієм медичного огляду.
  • Складає та подає до суду пояснення водія по справі.
  • Складає та подає до суду клопотання про витребовування доказів.
  • Складає і подає до суду клопотання про проведення експертиз.
  • Складає і подає до суду клопотання про допит свідків.
  • Складає і подає до суду клопотання про закриття справи.
  • Звертається до відповідних органів державної влади з адвокатськими запитами з метою збору інформації та документів, які використовує в суді які підтверджують невинуватість водія до інкримінованого правопорушення.
  • Бере учась у судових засіданнях.
  • Складає апеляційну скаргу на постанову суду про притягнення водія до відповідальності за ст. 130 КУПАП.
  • Складає та подає до суду апеляційної інстанції клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.
  • Бере участь у судових засіданнях при розгляді апеляційної скарги на постанову суду по 130 КУПАП.

Що може слугувати підставою для закриття справи по 130?

Підставою для закриття провадження у справі є помилки поліції допущені з моменту зупинки авто до фактичного складання протоколу. Нижче, ми наведемо приклади зі своїх успішних кейсів щодо підстав, які слугували для закриття справи в суді по складеному протоколу за статтею 130 КУпАП:

  • Відсутність у водія ознак сп’яніння, що свідчить про те, що у поліції були відсутні законні підстави для проведення огляду на стан сп’яніння.
  • Відсутність підстав для зупинки поліцейськими транспортного засобу.
  • Порушення процедури огляду водія на стан сп’яніння або неправильне оформлення його результатів поліцейським чи лікарем в закладі охорони здоров’я. Огляд на стан сп’яніння має бути здійснений відповідно до порядку, встановленого Інструкцією № 1452/735, затвердженою спільним Наказом Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства охорони здоров’я України. Порушення цієї процедури може вказувати на недійсність факту керування особою транспортним засобом.
  • Не роз’яснення водію порядку проведення огляду на стан сп’яніння з використанням технічного засобу «Драгер», порядку проведення огляду на стан сп’яніння в закладі охорони здоров’я, права не погодитись з результатами огляду на стан сп’яніння з використанням технічного засобу «Драгер» та пройти його в закладі охорони здоров’я.
  • Неоформлення чи неправильне оформлення працівниками поліції направлення водія на медичний огляд до закладу охорони здоров’я. Таке направлення має бути здійснене відповідно до Порядку № 1103, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України.
  • Відмова поліцейським у направленні водія на проходження огляду на стан сп’яніння до закладу охорони здоров’я (у разі незгоди водія на проведення огляду з використанням технічного засобу «Драгер», чи у разі незгоди з його результатами).
  • Невідповідність технічного засобу «Драгер» вимогам закону (відсутність сертифікату відповідності, не проведення калібрування у строки, визначені технічною інструкцією, відмінність показників в протоколі і в чеку технічного засобу «Драгер»);
  • Помилки працівників поліції при складанні протоколу, тобто його невідповідність вимогам закону: неправильне зазначення відомостей про водія, про свідків, про результати огляду на стан сп’яніння, інших відомостей, необхідних для вирішення справи, невідповідність копії протоколу його оригіналу, складання протоколу до проведення медичного огляду закладом охорони здоров’я тощо.
  • Не роз’яснення поліцейським при складанні протоколу про адміністративне правопорушення водію його прав: давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання, користуватися юридичною допомогою адвоката.

Слід зазначити, що адвокат по 130, який спеціалізується в адміністративних справах, відіграє ключову роль у суді. Досвідчений адвокат з цієї галузі зможе розробити правильну стратегію захисту, що призведе до успішного закриття справи. Отже, у разі притягнення вас до відповідальності за ст. 130 радимо не піддаватися на провокації поліції, а звертатися до наших адвокатів, які надають реальну допомогу та ефективно закривають справи за статтею 130 КУПАП у судовому порядку.

Успіх з адвокатом по 130
100%

НАША КОМАНДА ПРОФЕСІЙНИХ АДВОКАТІВ

Успішна судова практика та вирішення складних спорів

ЗАТЕЛЕФОНУЙ АДВОКАТУ ЗАРАЗ І ОТРИМАЙ КВАЛІФІКОВАНУ ВІДПОВІДЬ

+38(063)292-03-45

Тисни на зручний месенжер для негайного звʼязку з адвокатом

Консультація у чаті - безкоштовна!