Чи зобовʼязані чоловіки віком від 18 до 60 років мати при собі військово-обліковий документ у період воєнного стану?

Це питання є дуже актуальним на сьогоднішній день для військового адвоката і активно обговорюється у суспільстві. Чи зобовʼязані чоловіки віком від 18 до 60 років носити при собі обліковий документ у період воєнного стану? Раніше чоловіки мали право на відмову працівникам ТЦК та СП і поліції у пред’явленні посвідчення про приписку до призовної дільниці, військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного. Закон не зобовʼязував громадян мати при собі такі документи, і не надавав повноваження працівникам ТЦК та СП і поліції на їх перевірку. У зв’язку з прийняттям Закону № 10449 ситуація істотно змінилася, і законодавець врегулював це питання.

Так, стаття 22 Закону в новій редакції зобов’язує чоловіків віком від 18 до 60 років мати при собі військово-обліковий документ у період воєнного стану. Крім того, законодавець зобов’язав чоловіків пред’являти військово-обліковий документ за вимогою представника ТЦК та СП, співробітника поліції або представника ДПС.

Варто зазначити, що при перевірці зазначених вище документів працівник ТЦК повинен бути уповноваженим на таку перевірку. Військовий адвокат радить перевірити прізвище, ім’я та по батькові, посаду, а також попросити пред’явити службове посвідчення. При перевірці документів уповноважений працівник ТЦК або поліцейський може використовувати державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також повинен здійснювати фото- та відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів.

Водночас варто зазначити, що у разі відсутності облікового документу під час перевірки працівник ТЦК та СП не має повноважень для затримання особи, тоді як поліцейський може зробити це лише в разі отримання наказу від керівника ТЦК та СП. Крім того, працівники ТЦК та СП не мають права доставляти осіб до своїх відділень та примусово проводити процедуру з оформлення військового обліку та проходження ВЛК. Затримувати і доставляти до відділу ТЦК та СП може лише поліцейський, який має відповідний наказ від керівника ТЦК та СП на затримання конкретного громадянина (з повною інфомрацією про громадянина) або якщо такий громадянин перебуває у розшуку поліцією.

Підставами для затримання громадян поліцією та доставки такого громадянина до відділу ТЦК та СП можуть бути невиконання обов’язку з’явитися для оформлення військового обліку за раніше отриманою повісткою або вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 210-1 КУпАП. Отже, законне затримання поліцією здійснюється за наявності документального підтвердження ухиляння громадянином від військового обліку або за наказом керівника ТЦК та СП про затримання конкретного громадянина.

Щодо адміністративного затримання, варто пам’ятати, що воно може тривати не більше трьох годин. При адміністративному затриманні поліцейський зобов’язаний скласти протокол затримання та надати його для ознайомлення затриманому. В протоколі обовʼязково зазначається дата і місце його складення; посада, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу затриманого; час і мотиви затримання. Крім того, поліцейський зобов’язаний повідомити близьких родичів затриманого про його затримання і місце його тримання. Варто пам’ятати, що поліцейський зобов’язаний на вимогу затриманого залучити адвоката. Крім того, у разі відсутності діючого договору з адвокатом, поліція може залучати адвокатів з центру безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД). Військовий адвокат завжди радить нашим клієнтам пам’ятати та використовувати ст. 62 і 63 Конституції України. Ці статті надають вам законне право відмовлятися надавати пояснення або свідчення проти себе та не надавати документи, які можуть стати підставою для притягнення вас до відповідальності. Крім того, ці статті гарантують вам захист під час збору інформації працівниками ТЦК та поліції. Ви маєте законне право не відповідати на їхні питання щодо себе, своїх родичів і близьких, тож варто пам’ятати про ці права у разі застосування проти вас заходів забезпечення.

Підсумовуючи, варто зауважити, що при затриманні працівниками ТЦК та СП або поліцією вимагайте залучення захисника. Ви маєте на це право, передбачене Конституцією України та ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Україною. Крім того, наш військовий адвокат радить мати вже укладений і діючий договір з адвокатом для швидкого реагування на незаконні затримання та своєчасного оскарження незаконних дій поліції у разі затримання через відсутність або непред’явлення військово-облікових документів.

Успіх у суді з адвокатом
100%

НАША КОМАНДА ПРОФЕСІЙНИХ АДВОКАТІВ

ЗАТЕЛЕФОНУЙ АДВОКАТУ ЗАРАЗ І ОТРИМАЙ КВАЛІФІКОВАНУ ВІДПОВІДЬ

+38(063)292-03-45

Тисни на зручний месенжер для негайного звʼязку з адвокатом

Консультація у чаті - безкоштовна!

Related Posts