Сьогодні ми хочемо поговорити з вами про відстрочку від мобілізації, і коли потрібно йти до ТЦК. Новий закон про мобілізацію кардинально змінив порядок виконання військового обов’язку громадянами України перед державою. Зміни торкнулися й питання отримання відстрочки від мобілізації.

З 18 травня 2024 року право на відстрочку від мобілізації мають наступні категорії осіб:

  • Працівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, які мають важливе значення для економіки – які у зв’язку з цим отримали бронь.
  • Громадяни з інвалідністю. Непридатні до військової служби.
  • Громадяни, які мають трьох та більше дітей.
  • Особи, які самостійно виховують та утримують неповнолітню дитину.
  • Громадяни, які утримують повнолітню дитину з інвалідністю.
  • Опікун дитини з інвалідністю, дитини, яка має важкі захворювання або особи яка визнана недієздатною.
  • Усиновлювачі або опікуни дитини з дитячого будинку.
  • Особи, які здійснюють догляд за хворими членами сім’ї (дітьми, дружиною, батьками, батьками дружини).
  • Чоловіки, які мають дружину з інвалідністю першої, другої групи, а також третьої групи але лише з визначеними видами захворювань.
  • Громадяни, які здійснюють постійний догляд за своїми батьками чи батьками дружини з інвалідністю першої, другої групи. Але лише за відсутності інших осіб, які мають їх утримувати.
  • Брат чи сестра, онуки, які здійснюють догляд відповідно за братом чи сестрою, бабою чи дідом, які мають інвалідність першої, другої групи. Але лише якщо немає членів сім’ї першого ступеня споріднення, які можуть їх доглядати.
  • Чоловіки у яких є неповнолітня дитина, та дружина, яка проходить військову службу (в тому числі навчання у військовому навчальному закладі, чи на кафедрі / факультеті з військової підготовки).
  • Особи, які навчаються за денною формою навчання. Але тільки якщо вони здобувають наступний рівень освіти (бакалаврат-магістратура-аспірантура).
  • Вчителі, науковці, які працюють в закладах середньої, професійно-технічної, вищої освіти.
  • Чоловіки у яких близькі родичи – дружина, діти, батьки, брат чи сестра загинули або пропали безвісти в період та в зоні проведення АТО. Якщо такі близькі родичі були військовими, або були членами добровольчих формувань, або працівниками підприємств, які забезпечували здійснення АТО.
  • Чоловіки у яких близькі родичи – дружина, діти, батьки, брат чи сестра загинули або пропали безвісти у зв’язку із забезпечення оборони від військової агресії в період воєнного стану.
  • Інші категорії осіб визначені законодавством.

На сьогоднішній день у чоловіків від 18 до 60 років виникає логічне питання, що робити, якщо я маю законну відстрочку від мобілізації? Коли мені потрібно звернутися до ТЦК, і як уникнути відмови в законній відстрочці? Нажаль, виникають випадки, коли людина має законну відстрочку, але документально її не може підтвердити. Відсутність документального підтвердження на відстрочку від мобілізації може призвести до того, що після оновлення данних, і проходження ВЛК, потрапите у резерв. З резерву ви вже можете бути відправлені до військової частини, і це буде законно. Отже, перебуваючи у військовому резерві, необхідно негайно звертатися у ТЦК та СП про відстрочку від мобілізації і документально зафіксувати своє звернення.

Маючи досвід у роботі з ТЦК та СП, наш військовий адвокат розробив певний алгоритм дій для людей, які мають законну відстрочку від мобілізації, але не знають, з чого почати, щоб уникнути отримання в ТЦК та СП бойової повістки.

І. Перший етап. Підготовка і збір документів, які фактично підтверджують право військовозобов’язаного на законну відстрочку.

На жаль, жодний нормативно-правовий акт не містить конкретного переліку документів для підтвердження кожної із вищезазначених підстав для отримання відстрочки. Якщо ви зателефонуєте до ТЦК та СП і спитаєте, які конкретно документи потрібні для підтвердження відстрочки, відповіді не отримаєте. Тому визначити, які саме конкретні документи є належними для ТЦК при оформленні відстрочки, можна лише виходячи з досвіду та актуальної судової практики.

На прикладі. Якщо ви військовозобов’язаний і хочете отримати відстрочку у зв’язку із здійсненням догляду за хворим членом сім’ї, вам потрібно надати до ТЦК такі документи:

-документи, які підтверджують родинні зв’язки;

-висновок медичної комісії про те, що член сім’ї потребує догляду;

-довідку про отримання допомоги у зв’язку із здійсненням постійного догляду; -акт встановлення факту здійснення догляду.

Якщо у вас підставою для відстрочки є навчання у закладі освіти, необхідно зібрати такі документи:

-довідку про навчання за встановленою формою з ВНЗ;

-договір із закладом ВНС;

-студентський квиток.

У разі коли питання отримання відстрочки виникає у зв’язку з доглядом батьків з інвалідністю, треба підготувати:

-довідку МСЕК про встановлення інвалідності;

-посвідчення особи з інвалідністю;

-документи, які підтверджують відсутність інших членів сім’ї зобов’язаних їх утримувати.

ІІ. Другий етап. Письмове звернення із заявою до ТЦК та СП.

Тут важливо розуміти, що коли ви прийдете до ТЦК та СП без підготовки і усно попросите відстрочку від мобілізації, існує велика ймовірність того, що ви не отримаєте її. Наш військовий адвокат завжди радить клієнтам перед тим, як йти до ТЦК та СП, складати письмове клопотання про надання відстрочки. Проте таке клопотання буде розглянуто лише після оновлення даних. Тому перед поданням клопотання про відстрочку необхідно оновити дані і скласти про це офіційну заяву до ТЦК. Варто зауважити, що всі заяви до ТЦК та СП військовий адвокат радить відправляти поштою. До заяви треба додати нотаріально засвідчені копії документів.

ІІІ. Третій етап. Особисте звернення до ТЦК та СП.

Якщо ви дотрималися другого етапу, отримали зворотне повідомлення про вручення листа до ТЦК та СП із заявою про оновлення облікових даних і клопотанням про відстрочку, тоді ви захищені і готові йти до ТЦК. Для оформлення відстрочки необхідно особисто звернутися до ТЦК за місцем перебування на військовому обліку або за місцем свого проживання. Вже прийшовши до ТЦК, ви повинні наголосити на тому, що ви вже зверталися до них у письмовій формі, і у вас є підтверджуючі це документи (опис, накладна, повідомлення про вручення листа, квитанція АТ «УКРПОШТА»), а також усно клопотати про отримання військово-облікового документа і надання вам відстрочки від мобілізації.

У разі звернення до ТЦК з собою обовʼязково потрібно мати:

-паспорт,

-РНОКПП,

— довідку з місця реєстрації,

-освітні документи,

-посвідчення водія (у разі наявності),

-документи підтверджуючі законну відстрочку

-докази того, що ви направляли заяви у листах до ТЦК.

Варто зауважити, що тільки після уточнення даних та проходження ВЛК, ТЦК буде розглядати ваше клопотання про наявність права на відстрочку від мобілізації. Після розгляду вашого клопотання та перевірки наданих в оригіналі документів уповноважена особа ТЦК прийме рішення про надання або про відмову у наданні відстрочки від мобілізації.

Слід зазначити, що дії та рішення ТЦК та СП можливо оскаржити. Незаконну відмову у наданні відстрочки може бути оскаржено в судовому порядку.

Чому варто звертатися до військового адвоката перед тим, як йти до ТЦК та СП з клопотанням про відстрочку від мобілізації? Слід зазначити, що військовий адвокат нашого адвокатського бюро не залишить ваше питання без уваги і обов’язково допоможе.

Що робить військовий адвокат:

  • консультує по телефону або онлайн з питань відстрочки від мобілізації;
  • допомогає при зборі документів які підтверджують право на відстрочку від мобілізації;
  • роз’яснить порядок отримання необхідних документів, які підтверджують право на відстрочку та які потрібно подавати до ТЦК;
  • допоможе підготувати заяву до ТЦК та СП про оновлення військово-облікових данних;
  • допоможе підготувати клопотання до ТЦК та СП про надання відстрочки від мобілізації, сформує пакет документів до заяви;
  • допоможе оскаржити дії або рішення ТЦК та СП.

Військовий адвокат нашого адвокатського бюро із радістю надасть вам консультацію з питань відстрочки від мобілізації, звільнення з військової служби, бронювання військовозобов’язаних, зняття або виключення з військового обліку, перетину державного кордону та інших питань, які пов’язані з воєнним станом в Україні.

Успіх з адвокатом
100%

НАША КОМАНДА ПРОФЕСІЙНИХ АДВОКАТІВ

ЗАТЕЛЕФОНУЙ АДВОКАТУ ЗАРАЗ І ОТРИМАЙ КВАЛІФІКОВАНУ ВІДПОВІДЬ

+38(063)292-03-45

Тисни на зручний месенжер для негайного звʼязку з адвокатом

Консультація у чаті - безкоштовна!

Related Posts