Що робити коли у Компанії відсутні кошти для сплати за отриманий Товар?

Питання щодо примусового стягнення боргу та штрафів. Що треба знати?

На початку січня 2021 року до нашого Адвокатського бюро «МЮО «КОВАЛЬОВ ТА ПАРТНЕРИ» звернувся директор компанії, яка здійснює вирощування сільськогосподарських культур та реалізацію с/г продукції на торгові мережі. Директор цієї компанії звернувся до нас з наступними питаннями. Що робити у разі відсутності коштів для сплати за вже отриманий у 2020 році Товар? Як захистити Компанію у суді від безпідставно нарахованих штрафів? Як уникнути арешту коштів та майна у разі отримання рішеня суду та його примусового виконання?
Господарські спориСтягнення боргу та санкцій за договором поставки
АдвокатСтаніслав Ковальов

В ході проведення консультації стало зрозуміло, що у березні 2020 року Компанія Клієнта отримала Товар. Відповідно до умов договору постачання, Покупець зобов’язаний сплатити за Товар до 25 грудня 2020 року. Слід зазначити, що Компанія Клієнта невідкладно використала отриманий Товар при рослинництві, оскільки без його застосування не було б врожаю с/г культур.

Укладаючи договір постачання директор Компанії жодним чином не міг передбачити, що через декілька тижнів, виконавчий орган державної влади прийме низку постанов, які у зв’язку з карантином COVID-19 повністю заблокують діяльність бізнесу в Україні.

Отже, у зв’язку з непередбачуваними, істотними обставинами, які реально вплинули на фінансовий результат Компанії Клієнта, вона не змогла в зазначений договором строк розрахуватися зі своїм Контрагентом за отриманий Товар. Це призвело до виникнення заборгованості за договором поставки та нарахування додаткових штрафних санкцій зі сторони Постачальника.

Вже у лютому 2021 року, Компанія Постачальника звернулася з позовною заявою до Господарського суду міста Києва з вимогами стягнути з Компанії нашого Клієнта кошти на загальну суму в розмірі 3,9 млн. грн., з яких 3 млн. грн це основний борг, а 900 тис. грн. штрафні санкції.

Ознайомившись з позовними вимогами Позивача та матеріалами судової справи було зрозуміло, що всі шанси на задоволення позовних вимог на стороні Позивача.

Готуючись до судових засідань по цій справі, адвокат Ковальов Станіслав розробив декілька правових позицій, дотримавшись яких, суд може з урахуванням обставин та доказів змінити розмір штрафних санкцій та відтермінувати виконання рішення. Адвокат запропонував Клієнту:

Перше: Клопотати у суді про зменшення штрафних санкцій, оскільки відповідні факти істотно вплинули на зобов’язання сторін при виконанні договору постачання у зв’язку з COVID-19 та призвели до порушення строку виконання грошового зобов’язання за поставлений Товар зі сторони Покупця. Для реалізації цієї стратегії надати до суду відповідні первинні та фінансові документи. 

Друге: Для запобігання відкриття виконавчого провадження, арешту майна та коштів на рахунках Компанії, реалізувати відповідно до норм ГПК України розстрочення або розстрочення при виконанні рішення господарського суду про стягнення боргу. Реалізувати шляхом подання до суду відповідної заяви та документів.

Після погодження правової позиції з Клієнтом, адвокат Ковальов Станіслав здійснюючи представництво Боржника по суті справи, зміг доказати суду, що компанія Боржника порушила грошові зобов’язання за договором постачання з істотних та непередбачених обставин для Сторін, які виникли у зв’язку вірусом COVID-19. Суд заслухавши думку адвоката та проаналізувавши надані докази по справі прийшов до ґрунтовного висновку та зменшив заявлену на стягнення суму штрафних санкцій у двічі, а саме з 900 тис. грн до 450 тис. грн.

Крім того, отримавши повний текст рішення Господарського суду міста Києва, адвокат Ковальов Станіслав зміг переконати суд, що його Клієнту в рамках виконання рішення суду про стягнення боргу та штрафів на загальну суму 3,5 млн. грн. потребується його розстрочення на строк до 12 місяців, тобто до червня місяця 2022 року.

Отже, навіть якщо Ваша Компанія виступає Відповідачем у судовій справі не зволікайте та звертайтеся за правовою допомогою до профільних адвокатів. Це зможе допомогти Компанії, як мінімум, уникнути повного стягнення позовних вимог в частині санкцій та штрафів, примусового арешту коштів при виконанні рішення суду, банкрутству та інших негативних наслідків, які можуть бути наслідком при виконанні рішення суду про стягнення боргу.

18 серпня 2021 рік, 21:00

Якщо Вам потрібна допомога при вирішенні господарських питаннь, які пов’язані зі стягненням заборгованості за договором постачання або іншими угодам, звертайтеся до адвоката Ковальова Станіслава, який має практичний досвід з належного врегулювання такого роду питань. 

Наші послуги

1. Консультація адвоката – 350 грн.

Адвокат Ковальов Станіслав із превеликим задоволенням відповість на всі Ваші запитання, або запитання Вашого керівника, бухгалтера або юриста, що стосуються стягнення заборгованості за господарськими угодами

2. Складання претензії про стягнення боргу – 5000 грн.

Насправді, якісно складена вимога про сплату боргу, це 50 % успіху при звернені до суду з позованою заявою про стягнення заборгованості та штрафних санкцій.  

3. Розрахунок позовних вимог (пені, штрафи, 3% річних, інфляційні втрати) – 3000 грн.

Адвокат Ковальов Станіслав допоможе Вам у розрахунках при складанні вимоги про сплату коштів за господарською угодою або поданні позовної заяви про стягнення боргу.

4. Комплексний супровід судової справи на стороні Позивача у І-а інстанція - від 15 000 грн.

Адвокат Ковальов Станіслав допоможе Вашій компанії професійно скласти позовну заяву до судута зробить все можливе для їзадоволення позовних вимог та повернення судових витрат.

5. Комплексний супровід судової справи на стороні Відповідача, І-а інстанція – від 15000 грн.

Адвокат Ковальов Станіслав допоможе Вам при складанні відзиву на позовну заяву та інших заяв по суті у разі отримання позовної заяви та відкритті судового провадження.

Коли використані всі методи та засоби для досудового врегулювання господарських питань, залишається єдиний шлях, це захист порушених прав та інтересів у суді.

Адвокати Міжнародного юридичного офісу «КОВАЛЬОВ ТА ПАРТНЕРИ» спеціалізується у питаннях представництва в господарських судових справах та залюбки допоможуть Вам встановити справедливість, оскільки встановлення справедливості це наша місія.  

Звязатися з адвокатом можливо направивши листа на електронну адресу info@kovalaw.com.ua, або зателефонувавши за телефоном +38 (097) 411-50-67.

Зателефонуйте!

Завжди раді надати вичерпну відповідь на всі Ваші запитання.

+38 (096) 885-18-22

info@kovalaw.com.ua 10:00 -18:00