Під час воєнного стану усиновлювачем може бути другий з подружжя, який є громадянином України чи іноземцем, і який проживає як в Україні, так і за межами України.

При цьому таке усиновлення здійснюється по місцю де проживає дитина.

ПОРЯДОК ДІЙ ДЛЯ УСИНОВЛЕННЯ ДИТИНИ:

ЕТАП І. ЗВЕРНЕННЯ З ЗАЯВОЮ ДО СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ ДИТИНИ

Якщо один з подружжя вирішив усиновити дитину другого з подружжя він має звернутися з заявою про бажання усиновити дитину до служби у справах дітей.

До заяви додаються такі документи:

копія документа, що засвідчує особу;

копія свідоцтва про шлюб;

висновок про стан здоров’я;

документ про наявність чи відсутність судимості;

копія свідоцтва про народження дитини;

У зв’язку з тим, що дитина, яка усиновлюється не була сиротою чи позбавленою батьківського піклування, заявник має подати до служби згоду батьків дитини на усиновлення;

У разі якщо мати чи батько дитини помер, позбавлений батьківських прав, визнаний безвісно відсутнім тощо — подаються докази, які підтверджують ці обставини, а також згода на усиновлення того з подружжя, дитину якого бажає усиновити другий з подружжя;

Якщо заявник є іноземцем також подається його згода на запит даних про нього до держави його громадянства та держави його проживання;

Якщо заявник проживає за межами України, подається висновок про те, що заявник може усиновити дитину, який формується відповідним органом у справах дітей держави на території якої він проживає.

ЕТАП ІІ. ОБСТЕЖЕННЯ ЖИТЛОВО-ПОБУТОВИХ УМОВ ДИТИНИ, З’ЯСУВАННЯ ЧИ ЗГОДНА ДИТИНА НА УСИНОВЛЕННЯ, ОТРИМАННЯ ВИСНОВКУ ПРО ДОЦІЛЬНІСТЬ УСИНОВЛЕННЯ ТА ВІДПОВІДНІСТЬ ЙОГО ІНТЕРЕСАМ ДИТИНИ

Служба у справах дітей:

— перевіряє житлово-побутові умови перевіряються службою у справах дітей;

— з’ясовує, чи згодна дитина на усиновлення. Залежно від віку дитини така згода виражається в письмовій чи усній формі, або взагалі не з’ясовується щодо дітей маленького віку;

— готує висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини. Цей висновок надається кандидатам для подання його до суду.

ЕТАП ІІІ. ЗВЕРНЕННЯ ДО СУДУ ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО УСИНОВЛЕННЯ ДИТИНИ

Остаточне рішення про усиновлення дитини приймає суд.

Для цього той з подружжя, хто бажає усиновити дитину особисто звертається із заявою про усиновлення дитини до суду за місцем проживання (перебування) дитини.

Орієнтовний перелік документів, які подаються до суду разом із заявою:

  • копія документа, що посвідчує особу та копія РНОКПП;
  • висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини;
  • висновок про можливість заявника бути усиновлювачем;
  • особова справа заявника;
  • медичний висновок про стан здоров’я заявника;
  • довідка про доходи;
  • документ, що підтверджує право власності або користування жилим приміщенням;
  • квитанція про сплату судового збору 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, на 01.01.2024 рік це складає 605 грн 60 коп.

У разі задоволення заяви про усиновлення рішенням суду можуть бути також внесені зміни до актового запису про народження усиновленої дитини щодо прізвища, імені, по батькові, дати народження, місця народження, щодо запису заявника матір’ю чи батьком дитини. Рішення про внесення таких змін суд приймає за клопотанням заявника.

У разі усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя нагляд за умовами проживання і виховання усиновленої дитини службами у справах дітей не проводиться.

Успіх з адвокатом при усиновленні дитини
100%

НАША КОМАНДА ПРОФЕСІЙНИХ АДВОКАТІВ

ЗАТЕЛЕФОНУЙ АДВОКАТУ ЗАРАЗ І ОТРИМАЙ КВАЛІФІКОВАНУ ВІДПОВІДЬ

+38(063)292-03-45

Тисни на зручний месенжер для негайного звʼязку з адвокатом

Консультація у чаті - безкоштовна!

Related Posts