Як заповнити заяву на компенсацію збитків пошкодженого майна у застосунку «Дія»?

Як правильно заповнити заяву на компенсацію збитків пошкодженого майна у застосунку «Дія»?

З початку вторгнення військових рф на територію України наші громадяни зазнали значних збитків від авіа та ракетних ударів, які пошкодили та зруйнували житла. Уряд на чолі з Президентом України невідкладно прийняв відповідні рішення та розробив у додатку "Дія" послугу з відшкодування громадянам збитків, спричинених внаслідок військового вторгнення рф. Наразі компенсація передбачає виплату збитків за повністю зруйновані або частково пошкоджені житлові будинки та квартири, власниками яких є виключно громадяни України.
Цивільне правоКомпенсація пошкоджень у Дія
АдвокатСтаніслав Ковальов

Задля того, щоб допомогти нашим громадянам юридично правильно оформити повідомлення на компенсацію збитків у застосунку «Дія», ми розробили покрокову інструкцію з її заповнення:

Крок 1

Оновіть на своєму смартфоні застосунок «Дія». Після, у розділі «Послуги» оберіть «Пошкоджене майно». Далі Вам потрібно ознайомитися з наданою інформацією та натиснути «Почати».

Крок 2 «Дані про об’єкт нерухомості»

Щоб подати заяву, потрібно вказати дані про пошкоджений об’єкт.

Зверніть увагу, що в цьому розділі потрібно правильно вписати інформацію щодо типу нерухомого майна та загальної площі приміщення відповідно до правовстановлюючих документів на Вашу нерухомість. Після заповнення натиснути «Далі».

Крок 3 «Адреса»

Тут ви потрапляєте до розділу «Адреса». При його заповненні треба бути дуже уважним. Впишіть всі запропоновані у цьому розділі рядки адреси житла, яке пошкоджене. Точну інформацію про адресу Вашого житла Ви можете знайти у реєстраційних документах на майно. Це може бути витяг з державного реєстру нерухомого майна або нотаріально засвідчений договір купівлі-продажу.

Крок 4 «Оцінка збитків»

У розділі «Оцінка збитків» потребується зазначити стан нерухомості, яке зазнало пошкоджень. Програма запропонує Вам три варіанти пошкоджень:

-Пошкоджена частково

-Непридатна до експлуатації

-Знищена повністю

Виберіть варіант, який відображає пошкодження саме Вашого майна, та натисніть на кружечок, щоб у ньому з’явилася зелена крапка.

В рядку «Кількість осіб, які мешкали в житлі» вкажіть, скільки реально людей проживали у Вашому пошкодженому житлі.

Якщо майно є об’єктом культурної спадщини, зазначте це та натисніть на чорний квадрат.

Після заповнення цього розділу ще раз уважно перевірте інформацію про адресу та натисніть «Далі».

Крок 5 «Фіксація пошкоджень»

У розділі «Фіксація пошкоджень» максимально детально опишіть пошкодження приміщення, які Вам відомі.

Слід зазначити, що застосунок «Дія» встановлює обмеження щодо опису пошкоджень та надає заявнику вписати до 500 символів.

Наголошуємо, що описувати пошкоджене майно, що перебувало в житлі, не потрібно, оскільки компенсація не передбачає відшкодування таких збитків, але передбачає компенсацію ремонту житла.

Перед тим, як почати заповнювати цей розділ, у Вас повинна бути повна та детальна картина події та пошкоджень житла. Ви повинні знати точну дату та час його пошкоджень. Зрозуміло, що з відповідних обставин Ви можете не знати точну дату та час пошкоджень, але задля того, щоб комісія змогла зробити правильні висновки з Вашої заявки, намагайтеся отримати інформацію про пошкодження від сусідів або від осіб, які були реальними очевидцями руйнівних обставин. Вони детально зможуть описати цю подію, щоб Ви змогли правильно викласти інформацію у «Дії». Крім того, Вам знадобляться фото пошкоджень (Програма пропускає не більше 5 файлів до 50 МВ).

Крок 6 «Контактні дані»

У цьому розділі Ви повинні вказати свій власний контактний телефон для зв’язку та діючу електрону адресу для отримання повідомлень з цього питання. Після заповнення тисніть «Далі».

Крок 7 «Підтвердження даних»

Після того, як ви заповните всі запропоновані розділи, «Дія» на їх основі сформує відповідну електронну заявку. Перевірте заявку та уважно ознайомтеся з викладеною в ній інформацією. Для того, щоб підтвердити достовірність наведених у повідомленні даних, натисніть на чорний квадрат. Після перевірки заяви та наявності у квадраті підтверджувальної галочки натисніть «Надіслати».

Підсумовуючи, питання нарахування компенсації ще не врегульоване. Над ним ще працюють. Швидше за все, механізм буде таким:

-Подання окремої заяви у встановленному порядку;

-Визначення комісією збитків та проведення оцінки пошкоджень;

-Зарахування коштів на зазначений Заявником банківський рахунок.

У випадках неможливості відновити пошкодження житла, можливо, буде запропонована видача нової квартири замість знищеної.

Отже, якщо Ваша сім’я зазнала пошкоджень від військового вторгнення країни-терориста, не зволікайте та заповнюйте заяву-повідомлення у застосунку «Дія».

У разі виникнення будь-яких питань, невідкладно телефонуйте нам, і ми з радістю надамо Вам вичерпну відповідь.

Зателефонуйте!

Завжди раді надати вичерпну відповідь на всі Ваші запитання.

+38 (096) 885-18-22

info@kovalaw.com.ua 10:00 -18:00